V soboto, 16. 9. 2017, smo se članice Športnega društva Sokol Bežigrad udeležile odprtega mednarodnega prvenstva v TeamGym, ki se je odvijalo v Gorici v Italiji. Na tekmovanju sta nas v vlogi trenerjev spremljala Matej Pregelj in Urša Vrbec, Jure Kern pa je prevzel vlogo sodnika. Tekmovanja so se udeležili še tekmovalci iz Športnega društva Partizan Renče ter nekaj italijanskih, nemških in avstrijskih klubov.

Že v petek smo se približno ob 15.00 odpravili v Gorico, kjer smo se udeležili prostega treninga, dobili večerjo ter nato tam tudi prespali. V soboto je tekmovanje potekalo v več delih; najprej so tekmovali mlajši tekmovalci, kasneje še starejši. Pred tekmovanjem je potekalo najprej vodeno ogrevanje na akrobatski stezi, mali prožni ponjavi ter parterju, potem pa so tekmovalci izmenično tekmovali na vseh orodjih. Ekipe so lahko nastopile v različnih zasedbah: kot skupine s 4–7 ali 8–10 tekmovalcev, ki tekmujejo na vseh treh orodjih, ali kot trojice, sestavljene iz 3–5 tekmovalcev, ki tekmujejo le na akrobatski stezi in mali prožni ponjavi.

Od naših članov je najprej tekmovala ženska mladinska trojica, ki so jo sestavljale Liza Bodlaj, Tarin Kulenovič in Soča Sršen. Na akrobatski stezi so se dobro odrezale, izvedle so 3 serije, sestavljene iz treh ali dveh povezanih elementov, in vse zadovoljivo naredile. Na mali prožni ponjavi pa so najprej izvedle premet čez mizo, nato pa še dve seriji, pri čemer so pri zadnji imele en padec. Na koncu so tekmovanje zaključile na odličnem drugem mestu in prehitele eno avstrijsko in eno italijansko ekipo. Za njimi smo tekmovale še članice z žensko trojico, ki smo jo sestavljale Pia Ban, Neja Kavčič, Sabina Skubic in Ajda Šturm, v konkurenci pa smo imele le eno ekipo iz Italije. Na akrobatski stezi smo prvi element izvedle dobro, nato pa smo v drugih dveh serijah imele en padec in en napačno izveden element. Na mali prožni ponjavi smo najprej izvajale premet čez mizo, nato pa še dve seriji in vse smo zadovoljivo izvedle. Čeprav so naše nasprotnice izvajale veliko težje skoke, se jim jih je veliko ponesrečilo in na koncu smo za las izgubile prvo mesto ter končale na drugem.

Po koncu tekmovanj skupin in trojic je potekalo še All Star tekmovanje, na katerem so posamezniki iz ekip tekmovali samostojno. Pri tem je vsak izvedel dva skoka na mali prožni ponjavi in dva skoka na akrobatski stezi. Iz našega društva se tega tekmovanja ni udeležil nihče, od Slovencev pa je edini nastopil Žan Zorn iz Športnega društva Renče (zasedel je tretje mesto med mladinci).

Tekmovanja smo se udeležili zaradi pridobivanja izkušenj, bolj kot zaradi poseganja po zmagovalnih stopničkah, a sta se obe ekipi dobro odrezali. Videli smo tudi, kakšne elemente izvajajo naši sotekmovalci in s tem pridobili nov zagon za trening in učenje novih prvin. Želimo si, da bi se lahko udeležili še več takih tekmovanj, saj se naših tekmovanj iz TeamGyma na državni ravni na žalost udeležuje zelo malo ekip.

Tekst: Pia Ban
Foto: Matej Pregelj